Lääkärit Ilman Rajoja tekee arvokasta työtä, jota myös sinä voit tukea. Kerromme tässä artikkelissa, kuinka voit auttaa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön toimintaa.

Mistä on kyse?

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestö eli Médecins Sans Frontiéres, lyhennettynä KSF, on kansainvälisesti toimiva avustusjärjestö. Se keskittyy sairaanhoitoon, jota se tarjoaa luonnonkatastrofien, epidemioiden ja aseellisesti käytyjen konfliktien uhreille sekä sellaisille henkilöille, joiden ei muutoin ole mahdollista päästä terveydenhuollon pariin. Toiminnassa korostuu riippumattomuus, neutraalius sekä puolueettomuus ja järjestö on keskittynyt hoitamaan kaikista suurimmassa hädässä ja tarpeessa olevia henkilöitä. Avunsaanti ei riipu potilaan uskonnosta, etnisestä taustasta, poliittisesta vakaumuksesta tai hänen sukupuolestaan.

Järjestön perustaminen ja tavoitteet

Järjestö perustettiin 1971 Pariisissa 13 lääkärin sekä toimittajan toimesta. Perustajien tavoitteena oli sairaanhoidon tarjoaminen kriisitilanteissa. Lisäksi tavoitteena oli kertoa maailman hädästä, minkä toivottiin parantavan potilaiden asemaa. Nykyään järjestö tarjoaa kansainvälistä apua ja sen parissa toimii yli 45 000 ammattilaista. Sen toimintaa on kunnioitettu muun muassa 1999 myönnetyllä Nobelin rauhanpalkinnolla.

Järjestö ei ainoastaan auta hädässä olevia ihmisiä, vaan se myös kertoo kriiseistä. Järjestön puheenjohtaja totesikin Nobelin rauhanpalkinnon hyväksyessään, ettemme voi olla varmoja siitä, onko sanojen avulla mahdollista pelastaa ihmishenkiä, mutta voimme olla varmoja siitä, että jos olemme hiljaa, tulee tämä hiljaisuus varmasti tappamaan ihmisiä.

Järjestön nykytilanne

Vuonna 2018 järjestö toimi jo 74 maassa ja hoiti esimerkiksi 63 700 koleraan sairastunutta potilasta. Työntekijöitä sillä oli vuonna 2018 yli 47 000. Tällä hetkellä järjestö toimii esimerkiksi Afganistanissa, Keniassa, Tansaniassa, Haitilla, Palestiinassa, Etiopiassa, Libyassa, Jemenissä, Sudanissa, Somaliassa, Syyriassa ja Zimbabwessa. Nykymaailman konflikteissa työlle on suuri tarve.

Kuinka sinä voit auttaa?

Jos sinulla on sairaanhoidon tutkinto ja olet alan vankka ammattilainen, voisit ehkäpä harkita työskentelyä järjestön avustuskohteissa. Voit myös tukea järjestön toimintaa ryhtymällä sen kuukausilahjoittajaksi. Voit tukea järjestön työtä myös siten, että viet sen sanomaa eteenpäin. Kerro järjestön toiminnasta vaikkapa somekanavillasi ja haasta ystäväsi mukaan tukemaan tämän arvokkaan järjestön toimintaa. Auttaminen tuo hyvän mielen ja esimerkiksi kuukausilahjoittajaksi ryhtyminen on vaivatonta.