Vapaaehtoistyötä voi tehdä monin eri tavoin niin ulkomailla kuin koti-Suomessakin. Kerromme tässä artikkelissa muutaman vinkin, joiden avulla sinäkin voit auttaa.

Ryhdy kuukausilahjoittajaksi

Eräs helpoimmista tavoista auttaa on ryhtyä jonkin järjestön kuukausilahjoittajaksi. Valitse vaikkapa Lääkärit Ilman Rajoja, joka toimii esimerkiksi Zimbabwessa, tai hanki kummilapsi esimerkiksi edellä mainitusta Zimbabwesta. Voit tukea myös esimerkiksi Hope ry:n tai SOS-Lapsikylän toimintaa. Kuukausilahjoittajana toimiminen on helppoa, minkä lisäksi on hyvä muistaa, että pienistä summista kertyy suuria puroja eli omaa pientäkään lahjoitusta ei tule aliarvioida.

Tee jotain konkreettista

Rahan lahjoittamisen sijaan tai sen lisäksi voit myös tehdä konkreettisia tekoja. Aivan kaikki eivät voi lähteä avustustyöhön suoraan paikan päälle ulkomaille, kuten Zimbabween, mutta konkreettisia tekoja voi tehdä myös Suomesta käsin.

Ryhdy vaikkapa lahjoitusvarojen kerääjäksi. Kierrä ovelta ovelle tai esittele valitsemasi järjestön toimintaa keskustassa keskeisellä paikalla, jossa liikkuu paljon ihmisiä. Kerro järjestön toiminnasta ystävillesi ja tuttavillesi vaikkapa somekanavien kautta. Voit myös pyytää, että ystäväsi ja perheenjäsenesi lahjoittaisivat syntymäpäivä- ja muut lahjasi valitsemallesi hyväntekeväisyyskohteelle.

Lahjoita vaatteita, kodintavaroita ja leluja vähävaraisille ja kriisin kokeneille suomalaisille vähävaraisille perheille esimerkiksi Hope ry:n kautta. Lajittele lahjoituksesi ja varmista, että lahjoitat ainoastaan siistiä, puhdasta, ehjää ja ajanmukaista tavaraa. Näin lahjoituksen saaja hyötyy aidosti lahjoituksestasi eikä joudu kulkemaan virttyneissä vaatteissa ja kenties kokemaan vaatteidensa vuoksi myös kiusaamista. Erityisesti lasten ja nuorten tukeminen on sijoitus tulevaisuuteen myös kotimaassa. Hyväntekeväisyysjärjestöillä on erilaisia kampanjoita, joihin osallistumalla voit tukea niiden tekemää tärkeää työtä. Esimerkiksi Hope ry:n kampanja, jossa kerättiin ruokaa vähävaraisten ja kriisin kokeneiden perheiden lemmikeille, auttoi montaa vähävaraista perhettä huolehtimaan lemmikeistään asianmukaisella tavalla. Monessa vähävaraisessa perheessä lemmikki on perheenjäsen ja usein jopa ainoa lohduttaja vaikeassa elämäntilanteessa.

Voit lahjoittaa myös aikaasi. Ryhdy vaikkapa varamummoksi lapselle tai ystäväksi yksinäiselle. Vieraile vanhainkodissa ulkoiluttamassa vanhuksia tai ilmoittaudu esimerkiksi Hope ry:lle vapaaehtoiseksi lajittelemaan lahjoituksena saatuja vaatteita ja muita tavaroita. Hyödynnä osaamistasi ja tarjoa sitä hyväntekeväisyyden käyttöön! Saat itsellesi tällaisesta toiminnasta hyvän mielen ja autat samalla tekemään maailmasta edes hieman paremman paikan.